Future
Cities

In het najaar van 2017 vond de collegereeks Future Cities plaats.
Bekijk voor een impressie het programma en de fotogalerij.

 

Over Future Cities

Onze hofstad is fascinerend en altijd in beweging. Het is een plek waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. De komende jaren verwachten we jaarlijks vierduizend nieuwe stadsgenoten in Den Haag.
Hoe gaan we voor 2040 nog vijftigduizend woningen realiseren én maken we ondertussen de stad leuker en leefbaarder?

Technologie, design, creatief vastgoedgebruik, digitale ontwikkelingen en veranderende buurten passeren hierbij de revue.

DO 12 OKTOBER

DE DIGITALE STAD

Virtuele Pokémons zorgen voor meer toeristen dan een reuzenrad, een computer loopt meer risico op ontvoering dan Freddy Heineken. Gemene deler: digitalisering! Tijdens de eerste avond onderzoeken we aan de hand van twee thema’s hoe digitalisering onze steden en het stadsleven gaat veranderen.
Het eerste thema: Resilience. Hoe kan een stad technologie inzetten om zich weerbaar te maken voor de toekomst? High-tech bedrijf SIM-CI presenteert hoe nieuwe technologieën zoals 3D simulaties, kunnen worden ingezet om de kritische infrastructuur van steden te verbeteren. Daarna zoomen we in op de bewoners van de stad. Hoe verandert sociale interactie door de invloed van technologie? Sander Veenhof vertelt aan de hand van zijn speculatieve projecten over hoe augmented reality invloed heeft op ons en de wereld om ons heen.

SIM-CI ontwikkelt toepassingen die kritieke infrastructuren en steden beschermen en het leven van miljoenen mensen verbeteren. Ze maken gebruik van hard science in combinatie met disruptieve technologieën, zoals deep-learning algoritmes en virtual en augmented reality. 

Sander Veenhof is een pionier op het gebied van augmented reality. Als zelfstandige realiseert hij projecten waarin hij zijn technische intuïtie en expertise combineert met een voorliefde voor nog onbekende toepassingsmogelijkheden. Voor zijn laatste augmented reality project “Patent Attent” is hij genomineerd voor een Gouden Kalf.

Locatie: The Hague Tech, Juliana van Stolberglaan 10.

DO 26 OKTOBER

DE STRAAT OP

Zodra je de voordeur open doet sta je in de publieke ruimte. Straten, pleinen, parken, ze zijn van ons allemaal. Hoe gaan we om met die gemeenschappelijke ruimte? Waar straten vroeger dienden om van A naar B te komen, gebruiken we ze nu steeds meer voor andere activiteiten. De bootcampclubjes, hardlopers en straatbarbecues zijn niet meer weg te denken.
 

De eerste spreker is stadspsycholoog Sander van de Ham (tevens adviseur bij adviesbureau stipo). Hij observeert het gedrag van mensen in de stad, voert gesprekken over wat hen drijft en vertaalt deze kennis naar nieuwe inrichtingen van allerlei stedelijke ruimten met als doel een betere beleving. In zijn lezing laat hij jou kennismaken met de basisprincipes van een goede publieke ruimte.
 

Vervolgens duiken we de Haagse praktijk in met LUSTHOFxl.
Dit is een Haags initiatief, een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de leefbaarheid van de stad. LUSTHOFxl wil de stad omtoveren tot een groene oase, een plek voor ontmoeting, om te relaxen, te spelen en om te ondernemen. Door middel van interventies in de openbare ruimte werken ze aan de stad.  Enkele projecten zijn de Spinozahof, Park(ing)day en de strandstoelen in het Huygenspark. Hoe ze dat doen en hoe jij mee kan doen, daar gaan ze je alles over vertellen.


Locatie: STROOM, Hogewal 1-9.
Het thema suggereert dat we naar buiten gaan, maar we blijven warm binnen. We zijn welkom bij Kunstcentrum Stroom Den Haag. Stroom zet zich in voor kunst in de openbare ruimte om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de stad. Neem ook zeker even de tijd (kan zowel voor als na de lezingen) om de tentoonstelling “Proposals for a Qualitative Society” te bezoeken. Op deze expositie komt het kind in je weer naar boven tussen de carrousels en tollen van Céline Condorelli.

DO 9 NOVEMBER

EEN GOEDE BUUR(T)

De Rivierenbuurt is een van de oudste en meest centrale volksbuurten van Den Haag, ingeklemd tussen de Binckhorst, de treinsporen en het centrum. Het is een buurt van de oude en nieuwe Hagenezen, met een uniek karakter en hier en daar rauwe randjes. De stad eromheen verandert in rap tempo. Wat betekent dit voor de Rivierenbuurt?
We nodigen de deelnemers uit om in de Rivierenbuurt samen met bewoners na te denken over de toekomst van de wijk. Het gesprek zal worden ingeleid door twee sprekers. Erik Pasveer van de Gemeente Den Haag gaat in op de ruimtelijke kant van de veranderende wijk en Wenda Doff en Mariska van der Sluis belichten de sociale aspecten van wijktransformaties in een breder perspectief. Na afloop vragen we sleutelfiguren uit de buurt om te reageren en mee te doen in het debat.

Wenda Doff is Stadssocioloog en doet onderzoek naar hoe personen de stad en hun eigen buurt beleven en vormgeven. En andersom, hoe zij worden beïnvloed in hun dagelijks bestaan door die stad en buurt. In haar lezing zal ze dieper ingaan op lessen uit haar eerdere onderzoeken en samen met ons reflecteren op de casus van de Rivierenbuurt. Samen met Mariska van der Sluis deed zij onderzoek naar gentrification en het verzachten van de gevolgen ervan. 

Erik Pasveer is Hoofd Stedenbouw en Planologie bij de Gemeente Den Haag. Vanuit deze functie heeft Erik goed zicht op de ruimtelijke opgaven en kansen voor de stad Den Haag. Hij zal in zijn lezing ingaan op de buurt als entiteit, de veranderende stedelijke context van de de Rivierenbuurt en wat dat voor deze wijk kan betekenen.

Locatie: O3, Zaanstraat 25

DO 23 NOVEMBER

WONEN IN DE TOEKOMST

De wereld verandert, niet alleen qua klimaat. Ze globaliseert, emancipeert en individualiseert. Er wordt minder geregeld door de overheid en steeds vaker een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Wat betekent dit voor onze woonsituatie? Werken de bestaande oplossingen die zijn voortgekomen uit deze transitie? Hoe ziet het huis van de toekomst eruit?

 

De antwoorden op deze en vele andere vragen zullen we samen met jullie en de sprekers van de avond verkennen. Op de unieke locatie Pander, de voormalige meubel- ­en vliegtuigfabriek in hartje centrum, leven alle lagen van de bevolking samen in één gebouw. H

Een vertegenwoordiger van Pander trapt af met de ontstaansgeschiedenis van het gebouw en vertelt hoe het is om in Pander te wonen? Wat gebeurt er en hoe werkt dat met zo veel bewoners?

Na Pander is Amvest, één van de grootste ontwikkelaars van woningen in Nederland, aan het woord.
Maarten Jansen, Ontwikkelingsmanager en gebieds- / conceptontwikkelaar, neemt ons mee hoe zij woningen klaar stomen voor de toekomst, in Den Haag en haar directe omgeving.

Samen met beide sprekers zullen we in debat gaan om te ontdekken, hoe ons ideale woonbeeld er ziet.

Locatie: Pander, Binnendoor 32

CATERING

Het diner van alle college-avonden wordt verzorgd door Karsten & Kuiper.

Deze mooie zaak in het Zeeheldenkwartier zorgt sinds 2014 voor je dagelijkse verse en gezonde maaltijd. Karsten & Kuiper kookt iedere dag gerechten op restaurantniveau met veel verse groenten en kruiden. Je kunt er verder passende wijn en heerlijke desserts bestellen. Ideaal voor gezinnen, als je een drukke baan hebt, onregelmatig werkt of je gewoon geen zin hebt om te koken, ze bezorgen namelijk ook duurzaam aan huis per snelle fietskoeriers!