The Future of

 FOOD

mei-juni 2018

Programma

Onze eetgewoonten veranderen, en er komt steeds meer aandacht voor
duurzame voeding, zoals vleesvervangers en lokale producten.

En dat is maar goed ook, want de behoefte naar (goed) eten stijgt
met de groei van de wereldbevolking en de welvaart.
De zoektocht naar het antwoord op de vraag:
“Hoe kunnen we in de toekomst 10 miljard mensen voeden?”
is dan ook buitengewoon interessant en uitdagend.

Daarom organiseren we voor de derde keer de Future of Food Academy,
met een gloednieuw en inspirerend programma.

 

We zullen deze vraag benaderen vanuit de vijf A’s die het
Centre for Studies in Food Security hanteert.  
Deze vijf A’s delen voedselzekerheid op in vijf aspecten:
Availability (beschikbaarheid), Accessibility (toegankelijkheid), Acceptability (aanvaardbaarheid), 
Adequacy (geschiktheid) en Agency (ruimte voor actie).

DO 3 MEI

Availability & Accessibility

Één van de uitdagingen die de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart met zich meebrengen is de steeds groter wordende behoefte aan eiwitten. Vlees bevat veel eiwitten, maar om dit te produceren is er veel land nodig. Daarnaast is de (ecologische) impact van deze industrie gigantisch. Tijd dus om te kijken naar alternatieve eiwitbronnen. Maar zijn die dan wel voor iedereen beschikbaar?

Niek Koning (voormalig docent aan Wageningen University) opent de avond met de Five A's of Food Security alvorens we inzoomen op Acceptability & Accessibility. De samenstelling van het discussiepanel zorgt voor een veelbelovende avond! Zo schuift Ira van Eelen, expert op het gebied van kweekvlees aan. Hoe ver zijn de ontwikkelingen al? En lopen wij in Nederland achter? Met Kim Voogd bespreken we of vleesalternatieven ook van pas kunnen komen om mensen in crisisgebieden van eiwitbronnen te voorzien. Jordi Bekker vertelt ons vervolgens wat voor rol eiwitshakes daar kunnen spelen, en of deze shakes onze toekomstige maaltijden worden. Tot slot neemt Marjolein van der Spiegel, expert op het gebied van novel food wetgeving, ons mee in de vraag of er wel voldoende ruimte voor innovatie en experimentatie is op dit gebied.

DO 17 mei

Acceptability

We zijn steeds bewuster bezig met het proces dat zich afspeelt voor het eten op ons bord beland. We willen graag dat ons eten eerlijk en op een acceptabele wijze wordt geproduceerd. Keurmerken spelen hierin een grote rol. In het eerste deel van de avond leren we van Katja Logatcheva (Wageningen Economic Research) meer over de Monitor Duurzaam Voedsel. Hoe staat het met de vraag en het aanbod van duurzaam voedsel in Nederland? Hoe kijkt de consument naar deze keurmerken? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam voedsel in de afgelopen vijf jaar? De tweede helft van de avond schuiven gastsprekers gespecialiseerd in consumentenpsychologie en neuromarketing aan. In hoeverre kunnen supermarkten de consument beïnvloeden? Hoe effectief is het? En kan het helpen om mensen aan te zetten tot het kiezen voor duurzamere producten?

DO 31 mei

Adequacy

De productie van voedsel moet in balans zijn met wat onze aarde aan kan, maar moet daarnaast ook voedzaam voor ons zijn. Het is daarbij van belang dat wat we eten van kwalitatief hoge waarde is en alle essentiële voedingsstoffen biedt. Zo kan gezond eten bijdragen aan een goede kwaliteit van leven of zelfs dienen als medicijn bij (chronische) ziekte.

We starten de avond met een diëtist. Zij neemt ons mee in de impact die voeding heeft op onze gezondheid. Ook zal zij ons introduceren in personalised nutrition (voeding die bij onze fysiologie en leefstijl past). Tijdens deze avond zullen we ook zelf ontdekken met testen van Health Events wat bepaalde voedingsmiddelen (zoals zout en suiker) met ons lichaam doen.

Machiel Reinders, wetenschapper in consumentengedrag en marketing aan de WUR, zal personalised health vanuit consument oogpunt belichten. Hoe reageren consumenten op nieuwe technologieën? En hoe krijgt de consument het juiste voedingsadvies?

Een food influencer haakt in op hetgeen zij kan doen om deze trend te stimuleren. We sluiten de avond af met een aantal prikkelende stellingen waar alle sprekers op mogen reageren.

DO 14 juni

Action

Geïnspireerd door de voorgaande avonden kijken we de vierde avond eens kritisch naar onszelf. Wat doe jij al om op een duurzame wijze om te gaan met wat je eet? Wat doen jouw (Haagse) buren? En wat kun je nog verbeteren? Als er iets is wat je tegenhoudt of beperkt, hoe verander je dit dan? Gedurende de laatste avond staan deze vragen centraal en verkennen we de manieren waarop we over kunnen gaan tot actie! Zo leer je hoe je zelf groentes kunt fermenteren van BOUCK's chef Robin Collard, maak je kennis met diverse lokale initiatieven en kun je je laten inspireren door diverse sprekers die ook zelf het heft in eigen handen hebben genomen. Tijd voor actie!

Praktische informatie

De vier colleges van de Future of Food zijn inclusief diner en starten om 18:30 en eindigen rond 21:30.  De colleges vinden plaats op verschillende, unieke locaties in Den Haag.

Tickets

Regular Bird ticket
Future of Food

 EUR 125

let op: je wordt doorgelinkt naar de website van YoungTheHague

Vanaf nu zijn de regular bird tickets verkrijgbaar. Hiervoor geld het tarief van EUR 125.

 

Hierbij zitten diner en een aantal drankjes voor vier avonden inbegrepen.

Je kunt je alleen voor de volledige reeks inschrijven. 
 

 

Mogelijk worden voor de  laatste avond aanvullende kaarten
verkocht.  Meer informatie volgt begin april.

Vragen?


Kijk bij

 

 

of neem contact op met de organisatie via futureacademythehague@gmail.com
of via onderstaand contactformulier. 
 

Bedankt! Bericht verzonden.