The Future of

 FOOD

mei-juni 2018

Programma

Onze eetgewoonten veranderen, en er komt steeds meer aandacht voor
duurzame voeding, zoals vleesvervangers en lokale producten.

En dat is maar goed ook, want de behoefte naar (goed) eten stijgt
met de groei van de wereldbevolking en de welvaart.
De zoektocht naar het antwoord op de vraag:
“Hoe kunnen we in de toekomst 10 miljard mensen voeden?”
is dan ook buitengewoon interessant en uitdagend.

Daarom organiseren we voor de derde keer de Future of Food Academy,
met een gloednieuw en inspirerend programma.

 

We zullen deze vraag benaderen vanuit de vijf A’s die het
Centre for Studies in Food Security hanteert.  
Deze vijf A’s delen voedselzekerheid op in vijf aspecten:
Availability (beschikbaarheid), Accessibility (toegankelijkheid), Acceptability (aanvaardbaarheid), 
Adequacy (geschiktheid) en Agency (ruimte voor actie).

DO 3 MEI

Availability & Accessibility

Één van de uitdagingen die de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart met zich meebrengen is de steeds groter wordende behoefte aan eiwitten. Vlees bevat veel eiwitten, maar om dit te produceren is er veel land nodig. Daarnaast is de (ecologische) impact van deze industrie gigantisch. Tijd dus om te kijken naar alternatieve eiwitbronnen. Maar zijn die dan wel voor iedereen beschikbaar?

 

Niek Koning (voormalig docent aan Universiteit Wageningen) opent de avond met de Five A's of Food Security alvorens we inzoomen op Acceptability & Accessibility.

De samenstelling van het discussiepanel zorgt voor een veelbelovende avond! Zo schuift Ira van Eelen, expert op het gebied van kweekvlees aan. Hoe ver zijn de ontwikkelingen al? En lopen wij in Nederland achter?
Met Kim Voogd bespreken we of vleesalternatieven ook van pas kunnen komen om mensen in crisisgebieden van eiwitbronnen te voorzien.
Jordi Bekker vertelt ons vervolgens wat voor rol eiwitshakes daar kunnen spelen, en of deze shakes onze toekomstige maaltijden worden.
Tot slot neemt Marjolein van der Spiegel, expert op het gebied van novel food wetgeving, ons mee in de vraag of er wel voldoende ruimte voor innovatie en experimentatie is op dit gebied.

Locatie: Strandtent Day By Day, Strandweg 35

DO 17 mei

Acceptability

We zijn steeds bewuster bezig met het proces dat zich afspeelt voor het eten op ons bord beland. We willen graag dat ons eten eerlijk en op een acceptabele wijze wordt geproduceerd. Keurmerken spelen hierin een grote rol.

In het eerste deel van de avond leren we van Katja Logatcheva (Wageningen Economic Research) meer over de Monitor Duurzaam Voedsel. Hoe staat het met de vraag en het aanbod van duurzaam voedsel in Nederland? Hoe kijkt de consument naar deze keurmerken? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam voedsel in de afgelopen vijf jaar?

De tweede helft van de avond schuiven gastsprekers van Studio ST&T aan. Zij zijn gespecialiseerd in consumentenpsychologie en neuromarketing. In hoeverre kunnen supermarkten de consument beïnvloeden? Hoe effectief is het? En kan het helpen om mensen aan te zetten tot het kiezen voor duurzamere producten?

Locatie: Park Hotel, Molenstraat 53

Het Park Hotel ligt middenin het Hofkwartier tussen de Paleistuinen, Paleis Noordeinde en de Grote Kerk. Het Park Hotel heeft het Green Globe keurmerk voor duurzaamheid aangezien milieu, diversiteit en personeelsontwikkeling centraal staan. Kortom de ideale locatie om deze avond door te brengen.

DO 31 mei

Adequacy

De productie van voedsel moet in balans zijn met wat onze aarde aan kan, maar moet daarnaast ook voedzaam voor ons zijn. Het is daarbij van belang dat wat we eten van kwalitatief hoge waarde is en alle essentiële voedingsstoffen biedt. Zo kan gezond eten bijdragen aan een goede kwaliteit van leven of zelfs dienen als medicijn bij (chronische) ziekte.
 

We starten de avond met een diëtist. Zij neemt ons mee in de impact die voeding heeft op onze gezondheid. Ook zal zij ons introduceren in personalised nutrition (voeding die bij onze fysiologie en leefstijl past). Tijdens deze avond zullen we ook zelf ontdekken met testen van Health Events wat bepaalde voedingsmiddelen (zoals zout en suiker) met ons lichaam doen.

Machiel Reinders, wetenschapper in consumentengedrag en marketing aan de Universiteit Wageningen, zal personalised health vanuit consument oogpunt belichten. Hoe reageren consumenten op nieuwe technologieën? En hoe krijgt de consument het juiste voedingsadvies?

Een food influencer haakt in op hetgeen zij kan doen om deze trend te stimuleren. We sluiten de avond af met een aantal prikkelende stellingen waar alle sprekers op mogen reageren.

Locatie: Kook en proefstudio Den Haag, Haverkamp 222

DO 14 juni

Action

Wil jij graag duurzamer omgaan met wat je eet, maar weet je niet precies hoe? Laat je deze avond inspireren door de sprekers die het heft in eigen handen hebben genomen en leer vaardigheden waarmee je thuis direct aan de slag kan! 

Tijdens deze avond van de Future of Food Academy gaan we in gesprek met HaagseZwam, Willem & Drees, Glorious Bastards, The Shore en Arna van der Sloot (over een bijzondere manier om voedselverspilling tegen te gaan). We gaan leren fermenteren van BOUCK’s Chef Robin Collard, ontdekken hoe je je eigen windowfarm kunt maken met Stichting Windowfarms, en met de Eat Art Collective verkennen we de smaak van voedsel in de toekomst.

Locatie: Koorenhuis, Prinsegracht 27

Praktische informatie

De vier colleges van de Future of Food zijn inclusief diner en starten om 18:30 en eindigen rond 21:30.  De colleges vinden plaats op verschillende, unieke locaties in Den Haag.

Tickets

Klik hier om een ticket te kopen voor de laatste avond: Tijd voor Actie!

Wanneer?            14 juni
Waar?                   Koorenhuis, Prinsengracht 27
Hoe laat?              Inloop vanaf 19.15 uur, start programma 19:30
Prijs:                     12,50 euro, inclusief 3 drankjes

Vragen?


Kijk bij

 

 

of neem contact op met de organisatie via futureacademythehague@gmail.com
of via onderstaand contactformulier. 
 

Bedankt! Bericht verzonden.